Verslag BOOZ Dan examen!

Vrijdag 18 december 2009 is voor het eerst een dan examen bij BOOZ Taekwon-Do gehouden. Mike, Gwen en Tauno doen, na een flink aantal jaren trainen, examen voor hun 1e dan . Sietske doet examen voor haar 2e dan. Een mooi en spannend moment voor iedere Taekwondo-in waarin alles wat de afgelopen jaren is geoefend, de vele trainingsuren en de grote inspanningen samenkomen, getoetst worden en, bij voldoende resultaat, resulteren in een zwarte band. Een officieel moment ook. Daarom werd het examen “achter gesloten deuren”, dus zonder publiek gehouden om zo iedere afleiding en verstoring te voorkomen. Sabum Robert is gekleed in de officiële ITF kleding, waarmee het officiële karakter nog eens benadrukt wordt. Nu eens niet in dobok maar keurig strak in het pak en met stropdas.

Na het groeten direct over naar het theoretische deel van het examen: 20 vragen over de benamingen van technieken, betekenissen van tuls, geschiedenis van het Taekwondo etc. Dit examen is in opperste concentratie gemaakt.

Daarna over naar het praktijk gedeelte, te beginnen de tuls. Sietske bijt de spits af met 3 tuls: Won-Hyo, Hwa-Rang en Gwang-Gee. Ze loopt ze keurig strak en laat mooi hoge traptechnieken zien.Daarna is het de beurt aan Mike, Gwen en Tauno. Hun opdrachten: de tuls Yul-Gok, Joong-Gun en Toi-Gae. Bijna synchroon maar helaas verliest Mike even de concentratie en loopt vast, jammer.

Sietske vervolgt met de 11e en 12e tul, Po-Eun en Gea-Baek. Mooi om te zien: explosieve technieken en heel mooi ritmisch.

Dan mogen Mike, Gwen en Tauno ieder individueel nog 2 tuls laten zien: Hwa-Rang en Choong-Moo. Hier blijkt duidelijk dat het examen gepaard gaat met zenuwen en stress maar ze komen er goed door. Helaas loopt Mike hier opnieuw vast en hij moet zijn demonstratie van Choong-Moo vroegtijdig stoppen.

Na de tuls is het tijd voor Ibo Matsogi en Ilbo Matsogi. In koppels voeren ze de aanvallen en verdedigingen uit. Ook hier veel concentratie en mooi uitgevoerde bewegingen.

Na de steps sparring tijd voor het onderdeel Hosin-Sul. Gwen en Mike voeren deze samen uit, Tauno heeft Jonny als aanvaller gevraagd.

De koppels laten zien dat ze de afgelopen maanden flink geoefend hebben en laten een mooie diversiteit aan aanval- en verdediging technieken zien: er wordt flink gegooid, getrapt, beetgepakt en geklemd.

Daarna is het de beurt aan Sietske: zij heeft Nini als secondant gevraagd. Samen laten ze aanvallen en verdedigingen tegen mes en stok technieken zien. Ook hier wordt getrapt, geklemd en gestoten. Nini zal morgen vast wat blauwe plekken hebben….

Hierna tijd voor een korte pauze (we zijn al bijna 2 uur onderweg).

Na de pauze geven Sietske en Nini een mooie demonstratie van pre-arranged free sparring: veel wisselende technieken met blokken, stoten, trappen, sprongen. Soms vertraagt, soms heel snel. Mooi om te zien en ook hier is het duidelijk dat er veel tijd in de voorbereiding is gestoken.

Tijd om te sparren: gewoon lekker de beschermers aan een de mat op. Dat kost zichtbaar geen enkele moeite. Lekker ontspannen een rondje met trappen en stoten.

De afsluiting van het examen nadert: breken! Gesprongen Pandal achteruit. Een moeilijke techniek maar keurig uitgevoerd. Daarna breken met stoot en traptechniek in één vloeiende beweging: stoot of slag gevolgd door een Naero Chagi. Ook hier weinig problemen en de planken gaan door.

Daarna power breken: voor Tauno drie planken voor een Yop-Chagi en voor Sietske twee planken voor een Dwitt Chagi.

Sietske eindigt het examen met een gesprongen dubbele Yop-Chagi op twee planken (achter elkaar). Mooie sprong en in één keer door.

En dan wachten op de uitslag. Sabum Robert neemt al zijn aantekeningen door. Helaas, niet iedereen is gelaagd. Mike mag over een aantal maanden een herexamen doen. Gwen en Tauno geslaagd voor hun 1e dan en Sietske voor haar 2e dan. Goede examens.

Na het opruimen van de matten nog tijd om het examen na te bespreken. Een aantal kleine puntjes om in de komende periode aan te werken.

Het is 23:30 uur als we de zaal verlaten, een lang examen dus.

Wij zijn uitgenodigd als secondanten door Sietske en Tauno. Een hele eer om gevraagd te worden en om in de gelegenheid te zijn bij dit examen aanwezig te zijn. We hadden tijd om aantekeningen te maken en hier en daar een foto (zonder de kandidaten te storen). Wel hebben genoten van wat we hebben gezien en zijn trots om de mensen die het examen hebben gehaald. Van harte gefeliciteerd!

Nini en Jonny

PS, allemaal fijne kerstdagen en alvast een heel gezond, gelukkig en sportief 2010.

Tot 4 januari….