Sabum Robert 6e dan: Verslag IIC Budapest

 

iicbudapest.jpgBudapest is een fantastische stad. Voordat beide instructeurs, Martin Schellens en Robert Boer daar achter kwamen moest er wel een heleboel Taekwon-Do trainingsarbeid worden verricht. De Internationale instructeurs-cursus en een 6e dan-examen gehouden in de hoofdstad van Hongarije was voor beide heren de primaire aanleiding om het vliegtuig te pakken. Het sjieke Flamenco hotel ter plaatste bleek een ontmoetingsplaats voor ITF-instructeurs, meesters en grootmeesters uit 17 verschillende landen. Oude vrienden begroeten elkaar, nieuwe vrienden werden gemaakt. Al gauw waren velen geanimeerd in gesprek, lachend en sterke verhalen uitwisselend. De sfeer was uitstekend. ’s Avonds ging het koppel Boer en Schellens gezellig uit eten in “Hemingway’s”, een toplokatie voor een uitstekende maatijd. Daarna een drankje aan de bar, wat kletsen met de anderen en op tijd naar bed.

 

Op de vrijdag werd er gewerkt in de middag. Bij binnenkomst van de drie grootmeesters was meteen duidelijk hoe populair deze heren in de loop van de afgelopen jaren zijn geworden. Bij aanvang van deze 55ste editie van de 3mans-IIC werden de  grootmeesters ontvangen, door 150 enthousiasten, met een warm en luid applaus. Waar ze zichtbaar van genoten. Die middag passeerde veel boeiende Taekwon-Do-materie de revue. Natuurlijk kwamen alle technische aspecten aan bod, daarnaast echter werd er door grootmeester Tratjenberg, een lans gebroken voor het naleven van de tenets. Met name hoffelijkheid en gepaste omgangsvormen, zowel binnen als buiten de dojang, leverden boeiende les- en gespreksmomenten op. Ook deze dag werd afgerond met goed eten en gezelligheid.

 

De langste trainingsdag was de zaterdag. In totaal 7 uren, stoten, schoppen, rekken, springen, lachen, zitten en weer opstaan en een beetje pijn lijden. Op onnavolgbare manier startte grootmeester Bos de dag: spagaten, splitten, 1-armig opdrukken, buikspier-oefeningen a là Joeri Mes. Iedereen was snel warm, wakker en “ready to go” . Her en der werd er wat gekreund maar dat mocht de pret niet drukken. Ook deze dag was inhoudelijk gevarieerd: Tul, Stapsparring-varianten, Hosin Sul, wetenschappelijk verantwoord opwarmen ( een uitstekende presentatie door meester Weiler ) en  sparren.  Sabum Martin en sabum Robert hebben zich geen moment verveeld en veel gelachen.

 

Zondag was een belangrijke dag voor de beiden. Eerst in het ochtendprogramma tul tot en met Tong-Il onder leiding van grootmeester Marano. De haast onwaarschijnlijke precisie waarmee hij uit de encyclopedie van Taekwon-Do citeert en zijn technische detailkennis maken direct duidelijk waarom juist deze grootmeester voorzitter van het technisch commitee van de ITF is. Streng maar vriendelijk wees hij de deelnemers op de finesses in iedere nieuwe beweging in Moon-Moo, So-San, Se-Jong en Tong-Il. Degenen die nog niet aan deze vormen toe waren werden elders in de zaal onder handen genomen met wedstrijd-analyses en sparringsvormen. Na dit ochtend-programma was cursusdeel van de IIC ten einde. Gezamelijk werd de 55e IIC afgesloten en bijna iedereen kon gaan rusten.

 

Na een korte pauze startte het examen voor 16 kandidaten, een aantal voor 3e dan, een aantal voor 4e dan, 2 voor 5e dan, 3 voor 6e dan en 1 voor zelfs 7e dan. Toen de groep van Martin en Robert aan de beurt was werden de alle resten energie en aandacht in de laatste en belangrijkste momenten van het weekend geperst. De vele uren trainingswerk  resulteerden in een uitstekend examen. Ook de anderen hadden hard gewerkt om een goede indruk op de commissie te maken. Het niveau was echter wisselend en niet iedereen zou slagen voor het examen. Drie kandidaten mochten het een volgende keer weer proberen. De anderen, waaronder Martin en Robert, zouden diezelfde avond ervaren dat Budapest een fantastische stad is……

 

Taekwon! sabum Robert Boer, 6e dan I.T.F.