1 Stap Sparring – Ilbo Matsogi

Betekent één-stap sparren. In feite wordt deze vorm van sparren beschouwd als hetbelangrijkst, gezien het feit dat het ultieme doel van Taekwon-Do in het echte gevecht is en om te winnen met slechts een enkele gepaste slag. Trouwens wordt het niet alleen geoefenend op alle niveaus maar kan ook worden gebruikt in werkelijke situaties. Het is daarom voor de student aan te raden alle technieken toe te passen inclusief de tegenaanval, de vliegende aanvallen en verdedigingen, vliegende ontwijkende aanvallen met de hand en voet onder verschillende omstandigheden.

 

Het geheim van deze manier van sparren is om de tegenstander een volledig accurate, snelle en beslissende slag naar een vitaal deel toe te brengen.Deze moet worden uitgevoerd op het juiste moment met het juiste wapen terwijl er op een effectieve wijze wordt verdedigd tegen de aanval van de tegenstander.

 

Kenmerkende procedure van één-stap sparring.

X en Y nemen de attentie stand aan. De afstand tussen X en Y kan varieren naar gelang de techniek die gebruikt gaat worden, hoewel een volledige stap lengte van stand normaal gebruikelijk is.

1. Op het commando van “één-stap sparring gereed”

X: neemt een parallelle gereedstand (Narani Junbi Sogi) in, beweegt de rechter voet;

Y: neemt een parallelle gereedstand, beweegt de linker voet.

Zowel X als Y schreeuwen “Ya” wanneer zij gereed zijn.

2. Op het commando van “begin”(Sijak)

X en Y voeren respectievelijk de geschikte bewegingen van een aanval

en verdediging uit.

Y: voert een tegenaanval uit.

3. Op het commando van “stop”( Haechyo)

X en Y keren respectievelijk terug naar een gereedstand.