IJskoud goed: BOOZ Eskimo games 2012

Evaluatie eskimo recreatie

De eskimo games waren een traktatie
en zorgden voor spanning en sensatie.
Alvorens de confrontatie gaf Sabum informatie over de beginsituatie
en verdeelde de deelnemers in groepsformatie.
De spellen vergden concentratie, om hem te voorkomen; de wanprestatie.
Maar door de differentiatie van de spellen leverde iedereen zonder stagnatie een topprestatie;
een ware eskimo integratie!

A.

 

———–

Oh, wat heb ik gelachen; wat een maffe opdrachten en spelletjes! Ik kan me de lol bij de voorbereidingen levendig voorstellen!

Ijsbeer-alarm, ijspegel bungelen; ijsschotsen-tul; allemaal even leuk en hilarisch. De samenstelling van de groepen, groot en klein door elkaar, werkte goed. De sfeer was ontspannen, de samenwerking, competitie en vooral lol waren groot. Iedereen zette zich voor de volle 100 in. Ik was verrast over  mijn eigen bedrevenheid in het billen-hupsen; ik denk er zelfs over om een regionaal team op te zetten, om vervolgens te ontdekken of we ook nationaal verder kunnen met deze tak van sport.

Wat mij betreft volgens jaar weer; met méér deelnemers uit alle leeftijds- en banden-categoriën.

Groet, An

———————-

’s Ochtends vroeg om 9 uur present in de dojang. Onze vrienden uit Amsterdam wisten het voor elkaar te krijgen om eerder te arriveren dan wij. Extra jasje en sokken aan voor de kou, en zo begon onze, alweer de derde, instructeursbijeenkomst. Na een heleboel discussies, tips en evaluaties, zijn we een tijdje bezig geweest met de toepassingen uit chon-ji-tul. Narani junbi sogi, de allereerste houding die we ooit hebben aangeleerd, bleek de grootste les van de dag te zijn geweest voor alle boo-sabums. We waren voor de verandering eens een keertje op tijd klaar, waardoor we even pauze konden nemen, alvorens te beginnen met de eskimo-games. Ieder team heeft hard gestreden, waarbij ieder teamlid aan alle onderdelen heeft meegedaan, maar het was vooral Lachen, Gieren en Brullen. Met dit keer de nadruk op heel hard en heel lang Brullen (voor de ijsberen dan)!

Taekwon!

Boo-Sabum Nini

———————-

Zondag 15 januari vond alweer de derde instructeurstraining plaats. De instructeurs van Taekwondoschool Amsterdam en BOOZ Groningen kregen van Sabum Robert (6e dan) training in hoe je een les kan geven en daarnaast hoe je het beste een les kunt voorbereiden. Aansluitend vonden de Eerste Eskimo Olympics van Taekwondoschool BOOZ plaats. Vanuit onze school waren de Boosabums Serhat, Rob, Jawied en ondergetekende afgereisd naar Groningen om hieraan deel te nemen.    

Trainingcyclus

Uitslapen was er niet bij want de training begon om 9:00. Eenmaal aangekomen kon je aan de temparatuur merken dat Groningen dichter bij de Noordpool  ligt dan Amsterdam! Maar daar was goed doorheen te komen want tijdens de training werd er hard gewerkt. De Boosabums kregen training in de basis van de ITF trainingscyclus en hoe dit je kan helpen bij het uitwerken van lesplanning. Daarnaast werd een uitleg gegeven over de wijze waarop deze planning samenhangt met het graduatiesysteem. E.e.a. is bij ons al uitgewerkt in de Syllabi te raadplegen op onze website. Tot slot kregen wij een meer praktische training in Hosinsul; het zelfverdedigingselement van het taekwon-do. Hierbij werden de basistechnieken omgezet naar een vorm toe te passen in elke willekeurige situatie.    

IJsschotsen lopen en gletsjer hoppen

Na de instructeurstraining begon het fun gedeelte. Met 24 leerlingen van Booz strijdend in vier teams stond de middag in het teken van lachen gieren en brullen. Tuls lopen over menselijke ijsschotsen en gletsjer hoppen waren slecht een paar games die zorgden voor een gezellige en plezierige middag.  

Met de opgedane kennis gaat het instructeursteam TSA de komende periode aan de slag en zullen jullie daarvan de vruchten plukken tijdens de lessen. TSA is zeer tevreden over de samenwerking met BOOZ. Wij kijken er naar uit om de komende periode nog meer samen te werken op het gebied van ontwikkeling en sportactiviteiten!

Taekwon,  

Namens het instructeursteam TSA,

Boosabum Dennis

——————-

Het meest hilaristische moment van de Eskimo’s games vond ik toen de slang van ons groep opeens een bocht maakte die niemand verwachte, complete chaos, botsing met andere groep en onze slang viel uiteen.  Het was een heel grappig gewaarwording. De groep werd naarmate de middag vorderde steeds meer een.  Genoten! N.

———-

De ijsschotsen-tul, dat we daar niet eerder op gekomen zijn! Het was een perfect voorbeeld van waar eskimo en taekwon-do bij elkaar komen. De combinatie balans, tul en leedvermaak zorgden voor de nodige hilariteit bij zowel het bedenken als de daadwerkelijke uitvoering. Het was voor mij het hoogtepunt van de dag! M.