Gasttraining Sabum Robert bij TKD school Amsterdam

De training begon helaas iets later dan gepland, Sabum Robert stond in de file en de helft van onze matten bleek door ijverige schoonmakers ergens achter slot en grendel geparkeerd te zijn.

Kleine schoonheidsfoutjes die gelukkig relatief snel opgelost waren, waardoor de training een half uurtje later dan gepland van start ging. Voor de meesten was de training een kennismaking van Sabum Robert, niet alleen oud-trainer van Boosabum Serhat, maar ook sinds 1 januari onze supervisor. Dit betekent dat hij bij (dan)-examens aanwezig is en ook zo nu en dan op verzoek adviezen en trainingen zal geven.

 

De groep die aan de training deelnam bestond uit een aardige dwarsdoorsnede van Taekwon-Do School Amsterdam; van jong tot oud en van beginner tot gevorderde. De les begon met een korte introductie, gevolgd door een gevarieerde warming up. Met leuke, afwisselende spelletjes werd iedereen flink opgewarmd. Hierna werden aan hand van verschillende oefeningen allerlei aspecten van Taekwon-Do behandeld; uiteraard conditie, lenigheid, maar ook kwamen en tuls en sparring aan bod. Sabum Robert vroeg ons regelmatig wat het doel van een bepaalde oefening was (zodat wij niet alleen ons lichaam moest werken, maar ook de hersenen!), uiteraard gaf hij hierna verklarende uitleg en antwoorden.Op heldere wijze wist hij theorie aan praktijk te koppelen, zonder dit tenkoste te laten gaan van hettrainingsplezier.

 

Met een paar leuke sparringsoefeningen werd het eerste deel van de training afgesloten.

 

 

 

Het tweede deel van de training was bedoeld voor blauwe banders en hoger. Hierin werd veel aandacht besteed aan de basisbeginselen van Taekwon-Do: goede standen en het correct uitvoeren van sine-wave, stoten en blokken. Sabum Robert legde hierbij vooral de nadruk op het feit dat alle onderdelen van Taekwon-Do, (tuls, sparring en hosin sul) direct met elkaar verbonden zijn en niet los van elkaar staan. Door je op technisch vlak te verbeteren kun je bijvoorbeeld ook op het gebied van sparring weer verder groeien. Ook liet hij diverse applicaties (toepassingen) uit tuls zien die gebruik kunnen worden bij hosin sul (zelfverdediging), een onderdeel dat vanaf de 1e gup (zwarte slip) bij het examen hoort.

 

 

 

Al met al een erg leerzame training (en leuke kennismaking!), zowel op praktisch als theoretisch vlak, die een

 

prima uitgangspunt vormt voor andere, toekomstige trainingen.

Flip Kneppers( 1.Gup,ITF-Taekwon-Do,Amsterdam )