EK 2008 succes: het vervolg

EK ITF Taekwon-Do

16-18 mei Wroclaw Polen

Het nederlands team vertrok met 39 personen naar de EK te Wroclaw Dusseldorf-Weeze. Boosabum Farid en David waren 2 dagen eerder vertrokken om te “shoppen “in Wroclaw.

Sabum Robert en Mark vertrokken uit Nijmegen naar het vliegveld en gingen mee met de groep. Veel consternatie nadat 3 team-leden naar het verkeerde vliegveld waren gereden en vervolgens hun vlucht misten. Zij namen de train vervolgens want je laat niet stoppen na een jaar hard trainen…In Wroclaw aangekomen stond er een gids te wachten op Sabum Robert die hem naar het hotel voor de registratie van het team bracht. Tijdens de rit vertelde de gids allerhande iover Wroclaw, dat vroeger Breslau heette en 400 jaar lang duits was geweest. ’s Avonds was de coach-meeting en al gauw bleek dat het een erg goed bezet evenement zou worden, 31 landen waren met grote delegaties vertegenwoordigd. Een top-opkomst.

 

Vrijdag 16 mei

Op vrijdag werd gestart met tuls en junioren. Ron v de Lee, 4e dan, kwam uit tegen meervoudig wereldkampioen Jaruslaw Suska. Ron liep fantastisch, Suska won nipt. Bij de verplichte tul was er een miniem verschil in punten dat de uitkomst bepaalde. Pech met de loting voor Ron wel een erg goede prestatie.

Ook Olaf v Oostrom had een ongelukkige loting en verloor zijn partij tegen de winnaar Rus Sednev Andrey

Linda den Hollander -60 kg junior, 14 deelnemers, moest in de halve finale haar meerdere erkennen in Dijana Buzic uit Bosnie. Deze won later het goud. Brons voor Linda. Goud was er voor Iwan Clement, “the Rocketman”, bij special techniques. Hij was de kleinste in zijn klasse 175 cm en sprong de boomlange competitie er uit

Zaterdag 17 mei:

Het Individueele sparren. Het was een erg drukke ochtend voor het team: op vier velden tegelijk waren onz mensen aan de beurt. Het was maar goed dat er zoveel coaches aanwezig waren.

Mitchell Arens junioren 70+ zat in een klasse met 25 deelnemers, verloor pas in de derde ronde van de Pool Zazulak Radoslaw die later ook goud won. Mitchell vocht een degelijk toernooi, veel zijwaarts schoppend en doorgaand sterker dan zijn tegenstanders. Net geen prijs voor de sympathieke Nijmegenaar.

Jeremy Dijkstra zat samen met Mano Don in dezelfde klasse. Junioren -70, 23 deelnemers. Hij verloor in de eerste ronde van de Sloveen Drapic Denis die ook goud won. Mano Don was goed in vorm en met mooi aanvallend Taekwon-Do won hij knap van een Pool. Hij mocht, in de derde ronde van de toernooi, niet meer doorgaan. De dokter meende dat hij een gescheurde buikspier had. Later bleek dit niet het geval.Wel heel jammer omdat er voor hem dit maal ook een titel in gezeten had.

Corinne Kool zat met 7 deelnemers verloor nipt van Fiona Gallagher uit Ierland die net iets meer scoorde. Corinne kwam wat diepte in haar techniek te kort waardoor ze meerdere malen net niet scoorde.

Bo Rook en Sahrona Thenu -50 kg junior, 18 deelnemers, Bo verloor van een Russin en Sahrona van een Duitse maar beide wel een hele ervaring rijker. Beiden lieten zien dat ze aan dit soort toernooien toe zijn, goede prestaties. De resultaten volgen….

Zenna v d Mel -58 kg 19 deelnemers. Zenna draaide uitstekend, en is de afgelopen jaren gegroeid. Zij versloeg eerst overtuigende een Duitse en moest toe uitkomen tegen Europees en Wereld kampioene Julia Cross. Zenna vocht als een tijger, de strijd ging gelijk op en helaas was de uitslag in het voordeel van de geroutineerde schotse. Maar dit belooft wat voor de toekomst.

Mark Reijnen -63 kg, 22 deelnemers. Onze mark won in de eerste ronde van een speler uit Wales en in de tweede ronde van een goede en sterke Noor. En wat was het spannend. Mark kwam terug nadat hij door een onreglementaire techniek aangeslagen was geraakt en trok de partij naar zich toe met snelle en harde achterwaartste schoppen. Een staaltje karakter. Helaas verloor hij met klein verschil van de Sloveen Ljutic Redzo die later ook goud won. Een zeer verdiende bronzen medaille.

Iwan Clement -71 kg, 23 deelnemers,won van Czech Republic maar verloor in de derde ronde van weer een sterke Noor, helaas niet nog een medaille voor hem.

Ronnie Goedkoop -80 kg, 23 deelnemers. Ron draaide mooie partijen. Geen stap terug: power Taekwon-Do. Helaas was dit niet genoeg tegen de latere finalist Aronsen uit Noorwegen. Deze werd tweede.

Tim Kool 80+ kg, 19 deelnemers. Tim draaide erg goed en is duidelijk sterker geworden het afgelopen jaar, beter stotend, fysiek krachtiger. Hij moest in de derde ronde tegen een hele zware speler uit Bosnie, helaas ging hij door zijn enkel en verloor.

Nathalie Frankis, -70 kg, 9 deelnemers kwam in de finale door eerst een Duitse en daarna een overtuigend Griekse te verslaan. Fysiek was ze duidelijk te veel voor tegenstandsters. De final vocht zij op de Gala avond voor de tv tegen de regerende Europees kampioen Malgorzata. Deze speelde een technisch afgemeten spel en maakte met haar technieken meer diepte. Nathalie verloor. Een mooie zilveren medaille als resultaat.

Joshua Arens -63 kg junioren, 27 deelnemers. Joshua liet in de eerste twee ronden fraai technisch TKD zien. Gesprongen technieken gevarieerd schopwerk en veel inzet. Hij verloor helaas in de derde ronde van een Sloveen.

’s Avonds was de officieele opening. Er waren 31 landen aanwezig en 450 deelnemers. ITF President Master Tran was ook aanwezig en na verschillende demo’s konden de 10 finales beginnen. Sahyun James had net als de vorige EK’s en WK’s de eer om alle finales te mogen leiden op het centrale verhoogde veld.

Zondag 18 mei

Farid Noori, was speciaal voor het senior teamsparren meegekomen en dat bleek niet voor niets. Het team plaatse zich op zondag 18 mei samen met de junioren team voor de Finale.

Het senioren heren team, met daarin onze eigen boosabum Farid Noori, versloeg eerst Rusland, toen Zweden en Moldavië. Farid, dit jaar geopereerd aan zijn enkel was redelijk fit, gezien zijn korte revalidatieperiode een grote prestatie. Zijn klasse was erg spannend. Veel mooie patijen en enerverende momenten: verlengingen, harde treffers, flitsend Taekwon-Do. De heren stonden uiteindelijk in finale tegen Polen. Deze routiniers konden de beslissing pas in de laatste partij naar zich toe trekken, geholpen door een flinke dosis geluk. Iwan Clement stond in de laatse beslissende match tegenover Daniel Dziala. Het leek erop dat Iwan de partij had gewonnen, maar helaas hadden de hoekscheidsrechters meer punten gezien van de Poolse ex-Europees Kampioen en viel het zilver de jongens ten deel.

Ook de junioren vochten zich naar de finale door eerst Norwegen, daarna Engeland en vervolgens de Ukraine te verslaan, hierbij moest er zelfs een golden point van Mano aan te pas moest komen om de partij te beslissen. De Slovenen in de finale waren dit maal te sterk voor onze junioren en ze verloren helaas. De Europese titel van vorig jaar werd niet geprolongeerd. Zilver. Met Goud-Zilver-Zilver op EK 2007-WK 2007-EK 2008 mag je toch wel spreken van een goed team. Super jongens.

Al met al een geslaagde aflevering van de Europese Kampioenschappen, een team dat in goede sfeer en met veel plezier met elkaar en voor elkaar heeft gewerkt tijdens dit evenement.

 

Vriendelijke groet Sabum Robert Boer, hoofdcoach/team-leider Nederlands ITF team