Eerste ITF Conventie, Benidorm, erg boeiend

De eerste ITF Conventie in Benidorm zit erop.

En het was een belevenis. Uit de hele wereld kwamen instructeurs naar Benidorm om te horen wat de laatste ontwikkelingen, trainingsmethoden, programmas en nieuwtjes zijn. Ook was het een mooie gelegenheid nieuwe vrienden te maken en oude weer te begroeten en te spreken. Er was gekozen voor het Grand Bali Hotel in Benidorm als lokatie. Hier sliepen we (sabum Robert en Boosabum Serhat Oguz) ook. 2 Minuten van het strand, waar we echter niet veel zijn geweest gezien het volle en boeiende programma. Op de club zullen veel van de innovatieve en leuke dingen van deze eerste Conventie terugkomen. Op de eerstvolgende Black Belt training meer en ook zal het materiaal (boeken, readers en meer) getoond worden.

 

Het programma zag er als volgt uit:

  1. IIC (International Instructors Course). Drie dagen hard werken met de grootmeesters Marano, Lan en Bos. GM Lan was het nieuwe lid van deze commissie en hij bracht nieuwe trainingsvormen TKD onder de aandacht. Met betrekking tot wedstrijdsparren is hij een echte expert en hiervan hebben alle deelnemers kunnen genieten. Ook GM Bos was er weer bij. Hij heeft afgelopen jaar een  ongeluk gehad en flinke schade aan zijn been opgelopen. Ondanks dat stond hij er weer, nog niet hersteld, en verbaasde weer menigeen met zijn vaardigheden. Doorzettingsvermogen werd ons voorgeleefd. Erg motiverend en inspirerend. Na de drie dagen IIC waren allen dan ook weer blij, blauw en happy.
  2. Workshop of the DO. Een ander belangrijk onderdeel van deze Conventie was het DO-programma van prof. J. Gauthier, mrs. J. Tran (5th dan) en sabum M. Banicevich (5th dan). Een heel andere aanpak dan in 2006 toen de eerste workshop werd gegeven tijdens de World Cup. Meer op maat voor de instructeurs en algemener van aard. Daar waar het in 2006 vooral over zelfbeheersing ging en de diepte werd gezocht werd ditmaal een helder programma aangeboden met een kop en staart. Alle tenets kwamen aan bod met praktische oefeningen, verhalen en discussies. Ook werd een helder werkboek voor leerlingen en een instructeurs-handboek overhandigd als kado van de ITF aan de Instructeurs. Top!
  3. Workshop of the ITF Taekwon-Do Kids (Children’s program). In 5 dagdelen is het nieuwe Kids programma van de ITF gepresenteerd door Mr. D. Nardizzi (8th dan) en Sabum F. Izquierdo (5th dan). Master Nardizzi komt uit Engeland en werkt al jaren met een kinderprogramma. Sabum F. Izquierdo is een argentijnse cartoonist en journalist die al meer dan 10 jaar een kinderprogramma verderontwikkeld. Hij heeft ook honderden prachtige illustraties gemaakt die in de 2 handboeken staan. Samen hebben zij daar nu het nieuwe ITF Kids Programma van gemaakt.   Het programma is zeer de moeite waard, goed onderbouwd en vormgegeven en voor kinderen van 3 tot 7 jaar geschikt.
  4. How to become a successful instructor and how to build up a successful school/gym. Ook was er aandacht voor de zakelijke kanten van Taekwon-Do. Master Per Andresen gaf een inspirerende workshop over wat een succesvolle instructeur onderscheid. Compact en met een fraaie powerpoint presentatie. Ook onze eigen Harry van Schaik gaf een presentatie over hoe e.e.a. te organiseren binnen een school zodat er een gezonde basis voor professionaliteit ontstaat. Een ingenieuze en planmatige aanpak.
  5. First Aid workshop, door Francisco Mira Berenguer MD. De meest voorkomende blessures kwamen aan bod en werden systematisch behandeld. Kort was deze presentatie voor wat er allemaal voorbij kwam. Van blauwe plekken tot complexe breuken en hersenschuddingen. Een thema dat velen aansprak en professioneel gepresenteerd.
  6. Tournament workshop. Master Coos van den Heuvel deed verhaal van zijn ervaringen van de afgelopen 20 jaar waar het toernooi-organisatie aangaat. Veel voorbeelden en veel vragen. Ook werden een aantal zeer geslaagde evenementen er uitgelicht en als voorbeeld gebruikt.
  7. Warm-up and core-stability excersises. Deze zeer informatieve workshop kwam voor rekening van master Paul Weiler. Alle valkuilen met goede uitleg passeerden de revue. Uitleg, onderbouwing, voorbeelden en oefeningen wisselden elkaar af en ondanks het feit dat deze workshop de afsluiter (interessante volgorde) van de Conventie was waren velen geinteresseerd en deden mee.

Taekwon! sabum Robert Boer