Eerste BOOZ Instructeurs-training

Groningen, 16 oktober 10.00 uur – 15.00 uur.

Vandaag staat de 1e BOOZ-instructeurs training op het programma, een 

CIMG4313

training speciaal voor de mensen die lesgeven of les willen gaan geven.
Aanwezig zijn de boosabums Flip, Wessel, Andrea, Rob en Serhat van Taekwon-Do Amsterdam en de boosabums Nini, Bibi, Hossein, Jonny, Gerry en Renate uit Groningen. De training wordt verzorgd door Sabum Robert.

Deze groep mensen geeft Taekwon-Do lessen aan kinderen, jeugd en volwassenen. Omdat we Taekwon-Do leuk vinden e

n dit willen uitdragen, omdat we aan leuke en enthousiaste kinderen en volwassenen lesgeven, omdat we graag willen dat deze kinderen en volwassen net zoveel plezier beleven aan taekwondo als we zelf steeds hebben, omdat we zo invulling willen geven aan de tenets en de trainings eed van Taekwon-Do. En omdat “goed altijd beter kan”.

Na het groeten deelt Sabum Robert een aantal teksten uit die we gebruiken in

discussie en bespreking. Vragen als “  welke doelen streven we na en op

welke wijze(n) kunnen we dat realiseren?

Hoe kunnen we kinderen (maar ook volwassenen!) stimuleren, hun motivatie laten groeien, ze blijven boeien, door

moeilijke momenten heen helpen en belonen voor hun inzet en vordering?”

 

Deze onderwerpen leiden tot mooie discussies waar we allemaal ideen uit opdoen (bijv. een introductiebrief voor nieuwe leden).

CIMG4309

Ook erg inspirerend is de bespreking van het “morphing” principe: “als je het niet goed doet betekend dit niet dat het fout is!” Dit is natuurlijk een heel ander uitgangspunt dan velen van ons gewend zijn en waarmee velen van ons zijn groot geworden “ Niet goed” is een leermoment, een aanknopingspunt voor verbetering. Positief in plaats van negatief, actief in plaats van passief! En nooit “ straf!”.
Als laatste bespreken in groepjes uitgebreid de “ BOOZ evaluatiecriteria voor 

trainers in opleiding”. Dit vraagt van ons ieder eerlijk en diep in onszelf te CIMG4310kijken en onszelf eerlijk en kwetsbaar te beoordelen: in welke fase zit je volgens jezelf en waarom? Welke verbeterpunten zie je voor jezelf, wat zou je willen veranderen, waar wil je aandacht aan geven? Dit leidt tot een aantal boeiende discussies en tot (zelf)inzichten. Ook bespreken we een aantal teksten zoals deze tijdens de eerste ITF conventie in Benidorm zijn gepresenteerd.

Na een korte pauze is het tijd voor actie: de voorbeelden van de morgen gaan we naspelen en bespreken. Dit is natuurlijk leuk (en lachen) maar vooral heel serieus en iedere situatie zou zo voor onze eigen manier van lesgeven kunnen gelden. We leren door naar elkaar te kijken, naar elkaar te luisteren, verschillende manieren van aanpak te zien enz. Er komen ook veel ideen uit die we de volgende keer in onze eigen lessen kunnen (en gaan!) toepassen. Al met al heel inspirerend en bijzonder leerzaam.
We sluiten af met de besprekening van de trainingskaarten: hier zijn we al een tijdje mee aan de slag maar binnenkort gaan we ze gericht inzetten bij het lesgeven.
Om ongeveer 15:00 uur is het tijd om af te groeten, de matten op te ruimen, de vlaggen op te rollen en met een voldaan gevoel naar huis te gaan. 

Over twee maanden de 2e training, in Amsterdam!

Boosabum Jonny