De betekenissen van de namen van de tuls

De naam, het aantal bewegingen, en de vorm van elke Tul symboliseren beroemde mensen uit de Koreaanse geschiedenis of een gebeurtenis uit deze geschiedenis. De verschillende betekenissen en diagrammen zullen hieronder behandeld worden.

 

Chon-Ji:                 Hemel en aarde

 

In het oosten wordt hemel en aarde geinterpreteerd als de creatie van de wereld of het begin van de menselijke geschiedenis. Vandaar dat Chon Ji het eerste patroon is dat de beginner dient te leren. Het patroon bestaat uit twee identieke delen: één deel dat de hemel voorstelt, de ander de aarde.

 

Aantal bewegingen: 19

 

 

Dan-Gun:               Stichter van Korea

 

                                Dan Gun, is genoemd naar de heilige Dan Gun, de legendarische stichter van Korea in het jaar 2333 v.C.

 

Aantal bewegingen: 21

 

 

Do-San:                  Pseudoniem van Ahn Chang-Ho

 

Do San is het pseudoniem van opstandeling Ahn Chang-Ho (1876-1938). De 24 bewegingen refereren aan zijn volledige leven, dat hij gewijd heeft aan het verbeteren van de educatie in Korea en haar vrijheidsbeweging.

 

Aantal bewegingen: 24

 

 

Won-Hyo:              Monnik die het Boedhisme introduceerde

 

Won Hyo, is vernoemd naar de monnik die het Boedhisme introduceerde in de Silla dynastie in het jaar 686 n.C.

 

Aantal bewegingen: 28

 

 

Yul-Gok:                Pseudoniem van Yi I

 

Yul-Gok is het pseudoniem van de filosoof en geleerde Yi I (1536-1584), bijgenaamd ‘Confusius van Korea’. De Tul kent 38 bewegingen, deze refereren aan zijn geboorteplaats op 38ste breedtegraad. Het diagram betekent ‘geleerde’.

 

Aantal bewegingen: 38

 

 

 Joong-Gun:           Pseudoniem van Ahn Joong Gun

 

De tul Joong Gun dankt zijn naam aan de rebel Ahn Joong Gun, die Hiro-Bumi Ito, de eerste Japanse gouverneur-generaal van Korea, vermoorde. Er zijn 32 bewegingen in dit patroon,  gelijk aan het aantal jaren dat Ahn Joong Gun leefde, alvorens geëxecuteerd te worden in de gevangenis (1910)

 

Aantal bewegingen: 32

 

 

 Toi-Gye:                  Pseudoniem van Yi Hwang

 

Toi-Gye is het pseudoniem van de bekende Koreaanse geleerde: Yi Hwang (16e eeuw). Yi Hwang was een authoriteit op het gebied van het Neo-Confucianisme. De 37 bewegingen staan voor zijn geboorteplaats op de 37ste breedtegraad. Het diagram betekent “geleerde”.

 

Aantal bewegingen: 37

 

 

 Hwa-Rang:             Jongerenbeweging in de 7e eeuw

 

Hwa-Rang is vernoemd naar de Hwa-Rang jongerenbeweging, die ontstond in de vroege 7e eeuw. De tul telt 29 bewegingen, die verwijzen naar de 29 ste Infanterie divisie, waarin Taekwon-Do zich ontwikkelde tot volwassenheid.

 

Aantal bewegingen: 29

 

 

Choong-Moo:        Bijnaam van Admiraal Yi Soon-Sin

 

Chong Moo was de bijnaam van Admiraal Yi Soon-Sin, uitvinder van het eerste oorlogschip (Kobukson) in 1592. Men zegt dat dit schip de voorloper is van de huidige onderzeeërs. Het patroon eindigt met een linkerhand aanval dit symboliseerd de spijtigedoodvan de admiraal, die geen kans kreeg zijn ongekende talent te tonen.

 

Aantal bewegingen: 30

 

 

Kwang-Gae:           19e Koning van de Koguryo dynastie

 

Kwang Gae dankt zijn naam aan de 19e koning van de Koguryo dynastie: Kwang Gae Toh Wang. Deze koning heroverde alle verloren territoria, inclusief het grootste gedeelte van Mantsjoerije. Het diagram staat voor expansie en herovering van verloren gebieden. De 39 bewegingen zijn de eerste twee cijfers uit zijn troningsjaar: 391 n.C.

 

Aantal bewegingen: 39

 

 

Po-Eun:                  Pseudoniem van Chong Mong-Chu

 

Po Eun is het pseudoniem van Chong Mong-Chu (1400), een beroemd dichter wiens gedicht: ‘Ik zou geen tweede meester dienen, ook al zou ik honderd maal gekruisigd worden…’ bekend is bij alle Koreanen. Het diagram weerspiegelt zijn trouw aan koning en land gedurende het einde van het Koryo rijk.

 

Aantal bewegingen: 36

 

 

Ge-Baek:               Generaal Gae Baek

 

Gae Baek is vernoemd naar generaal Gae Baek (660 n.C.). Deze generaal leefde in de Baek Je dynastie. Het diagram representeert zijn strenge en strikte militaire discipline.

 

Aantal bewegingen: 44

 

 

Eui-Am:                  Pseudoniem van Son Byong Hi

 

Eui Am is het pseudoniem van Son Byong Hi, leider van de Koreaanse vrijheidsbeweging op 1  maart 1919. Er zijn 45 bewegingen die refereren naar de leeftijd waarop Son Byong Hi de naam Dong Hak (oosterse cultuur) veranderde naar Chondo Kyo (religie van de Hemelse weg) in 1905. Het diagram weerspiegelt zijn onbedwingbare geest.

 

Aantal bewegingen: 45

 

 

Choong-Jang:       Pseudoniem van Kim Duk Ryang

 

Is het pseudoniem van Generaal Kim Duk Ryang die leefde in de Yidynastie, 14e eeuw.         Deze tul  eindigt met een linker aanval met de handom de tragedie van zijn vroege dood, op     27-jarige leeftijd in de gevangenis te symboliseren, voordat hij volledige volwassenheid wist     te bereiken.

 

Aantal bewegingen: 52

 

 

Juche:                    Filosofisch idee

 

Juche is het filosofische idee dat de mens meester van alles is en alles zelf beslist. Met andere woorden: het idee dat de mens meester van de wereld is en zijn eigen lot bepaald. Men zegt dat dit idee zijn oorsprong heeft in de berg Baekdu, die de geest van het Koreaanse volk symboliseert. Het diagram stelt de berg Baekdu voor.

 

Aantal bewegingen: 45

 

  

 

Sam-Il:                   Onafhankelijkheidsbeweging

 

Duid op de datum van het ontstaan van de onafhankelijkheidsbeweging in heel Korea, die begon op 1 Maart 1919. De 33 bewegingen staan voor de 33 patriotten die de beweging hebben gepland.

 

Aantal bewegingen: 33

 

 

Yoo-Sin:                 Generaal Kim Yoo Sin

 

Is genoemd naar de Generaal Kim Yoo Sin uit de Silla dynastie. De 68 bewegingen refereren aan de laatste twee cijfers van 668 na Christus, het jaar dat Korea verenigd werd. De beginhouding betekent een zwaard getrokken vanaf de rechterzijde in plaats vanaf de linkerzijde. Dit symboliseert Yoo Sin’s fout de orders van de  koning op te volgen en met buitenlandse strijdkrachten te vechten tegen de eigen natie.

 

Aantal bewegingen: 68

 

 

Choi-Yong:            Generaal Choi Yong

 

Genoemd naar Generaal Choi Yong, premier en opperbevelhebber van de strijdkrachten gedurende de Koryo dynastie in de 14e eeuw. Choi Yong werd zeer gewaardeerd om zijn trouw, patriottisme en nederigheid. Hij werd geëxecuteerd door zijn ondergeschikte commandanten geleid door Generaal Yi Sun Gae, die later de eerste koning van de Yi dynastie zou worden.

 

Aantal bewegingen: 46

 

 

Yon-Gae:               Generaal Yon-Gae Somoon

 

Genoemd naar de beroemde generaal Yon-Gae Somoon die leefde tijdens de Koguryo dynastie. De 49 bewegingen in deze tul refereren aan de laatste 2 cijfers van het jaartal 649 na Christus, het jaar waarin hij de Tang dynastie dwong Korea te verlaten, nadat hij circa 300.000 van hun manschappen had gedood bij Ansi Sung.

 

Aantal bewegingen: 49

 

 

Ul-Ji:                       Generaal Ul-Ji Moon Dok

 

Genoemd naar de generaal Ul-Ji Moon Dok welke succesvol Korea verdedigde tegen een Tang invasiemacht van bijna 1 miljoen soldaten onder leiding van Yang Ye in het jaar 612 na Christus. Ul-Ji, die guerrilla tactieken gebruikte, lukte het om een groot percentage van de invasie macht uit te schakelen. Het diagram staat voor zijn voornaam. De 42 bewegingen in deze tul representeren de leeftijd van generaal Choi Hong Hi toen hij deze Tul ontwierp.

 

Aantal bewegingen: 42

 

 

Moon-Moo:           30ste  koning van de Silla dynastie

 

Eert de 30ste koning van de Silla dynastie. Zijn lichaam is begraven nabij Dae Wang Am (Grote Konings Rots). In navolging van zijn testament werd zijn lichaam begraven in de zee: “waar mijn ziel voor altijd mijn land zal verdedigen tegen de Japanners”. Er word gezegd dat de Sok Gul Am (de Stenen Grot) gebouwd werd om zijn graf te bewaken. De Sok Gul Am is een prima voorbeeld van de cultuur van de Silla dynastie. De 61 bewegingen in deze Tul symboliseren de laatste twee cijfers van het jaar 661 na Christus toen Moon-Moo de troon besteeg.

 

Aantal bewegingen: 61

 

 

So-San:                  Pseudoniem van Choi Hyong Ung

 

Is het pseudoniem van de grote monnik Choi Hyong Ung (1520-1604) welke leefde tijdens de Yi dynastie. De 72 bewegingen van deze Tul verwijzen naar de leeftijd waarop hij een groep monniksoldaten organiseerde met zijn pupil Sa Myung Dang. De monniksoldaten hielpen de Japanse piraten weg te jagen welke het grootste gedeelte van het Koreaanse schiereiland onder de voet hadden gelopen in 1592.

 

Aantal bewegingen: 72

 

 

Se-Jong:               Koning Se-Jong

 

Genoemd naar de grootste Koreaanse koning, Se-Jong, welke het Koreaanse alfabet in het jaar 1443 heeft uitgevonden. Hij was ook nog eens een gerespecteerd meteoroloog welke het eerste regen meetinstrument heeft uitgevonden in de menselijke geschiedenis in 1442 na Christus. Het diagram representeert de koning, terwijl de 24 bewegingen refereren naar de 24 letters van het Koreaanse alfabet.

 

Aantal bewegingen: 24

 

  

 

Tong-Il:                  Eenwording van Korea

 

Duid het besluit aan voor de eenwording van Korea dat sinds 1945 verdeeld is. Het diagram symboliseert het homogene ras.

 

Aantal bewegingen: 56