Z-ITS: drie BOOZ Instructrices slagen voor I.T.F. Sportleider-diploma

Geplaatst op 25-11-2023.

De 4 hoofdrolspelers van deze zaterdagochtend Boosabum Anneke, Nadine, Malaika en beoordelaar Sabum Martin Verberk hebben allemaal bijgedragen aan dit verslag. Veel leesplezier.

Z-ITS Proeve van Bekwaamheid Anneke, Nadine en Malaika

Zelfstandig I.T.F. Taekwon-Do Sportleider: De opleiding Zelfstandig I.T.F. Taekwon-Do Sportleider is gericht op het aanreiken van kennis en vaardigheden waardoor u op een verantwoorde, eigentijdse en stimulerende wijze leiding kunt gaan geven aan groepen en/of individuele recreatieve sporters (kinderen, jongeren én volwassenen) NOC-NSF erkend

Het was alweer een tijdje geleden dat we de opleiding hadden gevolgd:  3 lange weekenden zaten we met een delegatie van BOOZ in Gouda om alles te leren over hoe diverse sport- en spelactiviteiten te leren en met name toegespitst op Taekwon-Do. Hoe kun je een les goed opbouwen en variatie aanbrengen? Wat zijn de voordelen, maar ook de verantwoordelijkheden van het voor een groep staan met een zwarte band om je middel? Welke stijlen van instructie passen bij jou als leraar, maar vooral bij de groep aan wie je les geeft? Hoe ga je om met EHBO-situaties? Veel theorie, maar nog meer praktijk en alles even uitdagend. 

Na de instructieweekenden kwam het echte werk: uren maken, uren maken en nog eens uren maken. Alles wat we geleerd hadden in de praktijk brengen e/o finetunen. Ik stond elke maandag al voor de groep als een van de assistent-instructeurs bij een jeugdleden van BOOZ. Hierdoor kon ik mooi de vertaalslag van de theorie naar de praktijk maken. Daarnaast greep ik elke gelegenheid aan om ook aan volwassenen les te geven. Ik gaf invallessen in mijn eigen groep wanneer maar kon en met zoveel afwisseling als mogelijk, maar elke keer met hetzelfde doel: een training waarbij men plezier had, flink ging zweten en met nieuwe kennis of ervaring naar huis ging. Daarnaast gaf ik workshops op mijn werk en workshops bij een evenement om geld in te zamelen voor KWF. 

Maar dit was nog niet alles. Om een volwaardig Z-ITS’er te worden moest er meer gedaan worden: een evenement organiseren, een enquête houden en een portfolio schrijven. Dat laatste bleek nog niet zo eenvoudig te zijn. “Wat wordt er precies gevraagd?” en “Welke bestanden moeten er gebruikt worden?” waren vragen die geregeld voorbij kwamen. Flink wat uren en een hoop doorzettingsvermogen later was het dan zo ver: Alles was af en ingediend!

Restte alleen nog de proeve van bekwaamheid. Onder de auspiciën van de examinator voor de NSA/I.T.F. Nederland, sabum Martin Verberk, moesten we 3 kwartier les geven en laten zien dat we daadwerkelijk een goed gestructureerde en kwalitatief hoogwaardige les konden geven. Anneke, Nadine en ik hadden besloten dat het zowel leuk als praktisch zou zijn om er een gezamenlijk evenement van te maken. 18 November was het dan zo ver. We vroegen ons in het begin af of we wel genoeg deelnemers konden krijgen die hun zaterdagochtend voor ons wilden opofferen, maar we hadden de dojang helemaal vol. Wat een opkomst! Zelfs oud-leden die vroegen of ze ook welkom waren. “Natuurlijk!!” was het antwoord. Eén grote BOOZ-familiereünie met alleen maar lachende en stralende mensen.

Die stralende mensen zouden echter al snel veranderen in zwetende mensen. Ik was de eerste die aan de bak mocht. Ik had een les in elkaar gezet waarbij de nadruk lag op vliegensvlug voetenwerk. Startsnelheid en rappe combinaties voerden de boventoon. Direct daarna was Nadine aan de beurt. Zij wist een mooie combinatie te maken van een lekker actieve kussentraining en kracht en lenigheid uit een aantal yoga-oefeningen. Daarna was er een korte pauze. Voor de zweterige en, ondertussen ook, hongerige deelnemers hadden we voor fruit, chocola en koek gezorgd. Dit werd zeker in dank afgenomen. Als laatste was Anneke aan de beurt met haar “Bikkel-training”. Welke tenets komen aan bod op het moment dat je meedoet met een Taekwon-Dotraining? Iedereen was het er wel over eens dat, aangezien dit de derde training van de ochtend was, in ieder geval doorzettingsvermogen een belangrijke rol speelt (maar ook dat dit zeker niet de enige tenet was).

Na het afgroeten en de nodige high-fives, knuffels en fotomomenten kwam de evaluatie. Wat ging er goed en wat kon er beter? Maar ook wat onze eigen leermomenten waren. Daarnaast waren er ook heel wat formulieren door de examinator ingevuld en afgevinkt. Echter, er waren ook dingen die nog open stonden omdat ze niet aan bod waren gekomen tijdens de les. Dit was alleen niet per definitie slecht nieuws. Bij ons alle drie kon niet worden afgevinkt hoe we hadden gehandeld in de noodsituatie… Er had zich gelukkig geen noodsituatie voorgedaan. Wel konden we alle drie voorbeelden geven hoe op een ander moment tijdens een noodsituatie te hebben gehandeld. We houden het er maar op dat dit dan een geluk bij een ongeluk was. Na een kritisch, maar prettig gesprek kwam het verlossende woord: de diploma’s zouden naar ons toegestuurd worden. We waren alle drie geslaagd!

Dit was het dan. Dit was het moment waar we al heel lang met z’n allen naar toe leefden. En nu? Nu gaan we gewoon weer verder met waar we mee bezig waren. Ieder op zijn eigen manier les geven aan de diverse, al dan niet Taekwon-Dogerelateerde, doelgroepen. Voor mij persoonlijk was het afronden van de Z-ITS een vereiste voor mijn aankomende examen. Maar het was meer dan dat. Het was het afleggen van een leertraject wat ik, achteraf gezien, niet had willen missen. De feedback van niet alleen mijn praktijkbegeleider sahyun Robert, maar ook van mijn leerlingen en mede Z-ITS’ers. En het mooiste was dat we dit als club deden. We gingen samen naar de opleidingsdagen, we deelden frustraties en overwinningsgevoelens m.b.t. het portfolio en we hebben als club de proeve van bekwaamheid gedaan. Het was mooi, het is klaar en nu op naar de volgende uitdagingen..

– Boosabum Malaika McCarthy –

Super blij

Na een aantal avonden en vele bweekenden heb ik geploeterd, anders kan ik het niet noemen, om de portfolio voor de Z – ITS af te krijgen.
Proeve van bekwaamheid aangevraagd en zo geschiedde: zo gezellig en fijn je eigen Taekwon-Do maatjes les te geven en te merken welke oefeningen werken en wat niet. Veel van geleerd en nog een hoop te leren. Super blij met geslaagde behaalde nieuwe diploma .

– Boosabum Nadine van Loon –

 

Drie pittige lessen

In de vroege ochtend van zaterdag 18 november 2023 was het zover. Sabum Martin Verberk tufte vanuit het zuidelijke Brabant noar Grunn, om 3 Proeves van Bekwaamheid af te nemen bij BOOZ.

Er stond een grote groep enthousiaste deelnemers op de mat om ons, Boosabum Malaika, Boosabum Nadine en Boosabum ikzelf, de gelegenheid te geven om onze Proeves te doen. Nogmaals dank daarvoor.

Het werden 3 pittige lessen.

De les van Malaika, mooie, nieuwe, verassende schop combinaties met veel aandacht voor techniek. De les van Nadine was actief en speels, zoals we haar kennen. En ze heeft ons verblijd met ‘onmogelijke’ yoga-oefeningen die ze op een mooie manier geïntegreerd had in de les.

Ik verzorgde het toetje van dit menu; een Bikkel-training, met aandacht voor de Do, er werd een beroep gedaan op het inzetten van de Tenets. Welke kom je tegen, na 2 pittige trainingen al gedaan te hebben, hoe zet je ze in om deze les te volbrengen, welke zet je meer in en welke minder, welke behoeft aandacht op welk moment? Na de les bleek Doorzettingsvermogen met vlag en wimpel op nummer 1 te staan.

Onze lessen sloten mooi op elkaar aan. Het werd een heel gezellige dag met een prachtige

afsluiting, want alle 3 geslaagd voor onze Z-ITS.

– Groet, Boosabum An –

 

Verslag: Beoordelaar Sabum Martin Verberk

Afgelopen weekend, 18 november 2023, zou er ( na lange tijd ) eindelijk weer een praktijkexamen voor de Z-ITS opleiding plaats vinden. Dit is belangrijk voor het voortbestaan van de bond zodat we steeds weer nieuwe lesgevers blijven opleiden.

Voor mij, Sabum Martin Verberk, 1 van de 2 huidige beoordelaars bij ITF-Nederland ging om 06:00 uur de wekker. Om 9:45 uur zou ik in Groningen zijn. Na een rit van zo’n 230 kilometer kwam ik dan ( eindelijk ) aan in Groningen.

Bij BOOZ stonden 3 cursisten te wachten om hun examenles te mogen gaan geven. Zij hadden ook nog eens zo’n 16 deelnemers geregeld. Op een zaterdagochtend, een dag dat ze normaal gesproken niet trainen.

Ik begreep dat er zelfs een aantal deelnemers speciaal voor die les gekomen waren.

Na een kort inleidend gesprekje ging de eerste kandidaat van start. Zij gaf 45 minuten training aan een enthousiaste groep senioren met een aantal junioren.

Na deze training een hele korte ( sanitaire ) pauze en door met kandidaat 2 Ook zij gaf 45 minuten training. De concentratie bij de deelnemers was ietsje gezakt maar daar wist ze goed op in te spelen.

Na deze 2e training een wat langere pauze van een half uurtje ongeveer. Zodat de deelnemers weer een beetje op konden laden, wat konden eten en drinken. En niet onbelangrijk, dat ik ook even weer wat kon bewegen. Want ondertussen zat ik alweer 1.5 uur op een bankje in een gymzaal..

Na deze onderbreking, toen iedereen iets gegeten en gedronken had gingen we verder met de 3e kandidaat. Ook zij gaf natuurlijk 45 minuten les. En ook deze les werd weer enthousiast door de deelnemers mee gedaan.

Het viel mij op dat er een fitte en enthousiaste groep stond waarin ook een aantal ervaren ( lees; iets oudere ) senioren zeer enthousiast mee deden. Petje af!!

En ik heb weer wat oefeningen gezien die ik meeneem in mijn eigen trainingen.

Nadat ook de 3e kandidaat haar les had afgerond hebben ze gezamenlijk de matten opgeruimd.

Daarna hebben we, de 3 kandidaten en Sahyun Robert Boer en ikzelf de lessen doorgesproken aan de hand van het protocol dat daarvoor ingevuld moet worden..

Met uiteindelijk de belangrijke mededeling: alle 3 geslaagd.

Malaika, Anneke en Nadine gefeliciteerd. Het diploma komt t.z.t. jullie kant op.

Nu restte voor mij alleen nog de terugreis naar het zuid-oosten van Noord Brabant, weer zo’n 230 kilometer.. Iets over 19:00 uur was ik weer thuis ( met de nodige stops onderweg ).

Het was een lange dag, maar ik heb ervan genoten.

Sabum Martin Verberk
Z-ITS commissie ITF-Nederland.