In het weekend van 16 en 17 september 2023 namen we met vijf mensen van BOOZ deel aan het seminar van Iain Abernethy. Iain is een hoog aangeschreven Karate-instructeur uit Groot-Brittanië, die zich zo verdiept heeft in de geschiedenis en de stijlen van het Karate dat hij daar los van gekomen is en boven de materie staat. Alles is familie en ITF Taekwon-Do hoort daar bij, als volle neef/nicht (X). Zaterdag kwamen zo’n 90 deelnemers van verschillende nationaliteiten en verschillende achtergronden naar Drachten om te leren over het gevecht kort op de persoon, “trapping and grappling”, “close range striking” en staand worstelen.
In de eerste sessie leerden we het belang van contact houden, omdat tactiele informatie beter is dan visuele. Als je iemand hoofd vast hebt, hoef je alleen maar tegen je eigen hand te slaan. En als je iemand arm hebt, weet je dat aan het eind ervan het hoofd zit. “Limb control” is dan belangrijk, want eerst moeten de uitstekende delen van de tegenstander uit de weg en in bedwang om bij het doel te komen. Daarvoor kwamen onder meer verschillende pareerbewegingen met en zonder overpakken langs, om te komen tot bijvoorbeeld een “Sonkal Daebbi Makgi” of “Najunde Bakat Palmok Makgi” als basis voor een vervolg. Voor wie zich wel eens wat met Radix bezig houdt, was het aardig bekend terrein.
Deel twee ging dieper in op het grijpen en haken. We zijn geen worstelaars, dus vastgepakt worden is te vermijden en de ander vasthouden willen we niet te lang laten duren, maar voor de zelfverdediging is het wel nodig om daar wat mee te kunnen. De eerste oefening was vanuit de “flinch” (schrikreactie), waarbij je van dichtbij wordt aangevallen en je voorarmen als een wig naar voren steekt om bij contact te grijpen wat je raakt (een arm, een hoofd of allebei). Van daaruit heb je elkaar vaak vast en is het zaak jezelf zo ver te bevrijden dat je in een betere positie komt, van de slaghand van je tegenstander af. Bij voorkeur ga je naar de rugkant, om van daaruit het gevecht te beëindigen, bijvoorbeeld met een worp (en dan slaan en/of rennen). Ook was er aandacht voor “failure drills”: wat als het niet meteen lukt? Dat het altijd goed gaat, is namelijk alleen in films.
De zaterdag werd afgesloten met de principes van het werpen en klemmen. Bij het werpen is het zaak om de tegenstander zo uit balans te brengen dat hij niet meer in staat is die te herstellen. Dat kan door te beletten dat de ander zijn voet kan verplaatsen, door de ander met zijn voet of zijn beide voeten van de grond te tillen, door zijn lichaamshouding zo te verstoren dat hij geen stap kan zetten, door hem bewusteloos te maken of een combinatie van dat alles. Een van de “forgotten forgotten” worpen van het Karate die we leerden, was de “throat press” (Nodo-Osae). Daarbij treed je bij de ander binnen en duw je je tegenstander met gestrekte arm bij de keel tot die achterover buigt, buk je snel, pak je met je andere hand zijn voet waar geen gewicht meer op staat, ga je snel weer staan (til je dat been op) en maak je een draai om het standbeen van de tegenstander te werpen.
Zondag gingen 50 deelnemer aan de slag met het liggend (verticaal) worstelen, oftewel het grondwerk. Iain heeft een Kata (Tul) voor alleen grondwerk bedacht, zodat staande vechters ook daar een elementaire vaardigheid in krijgen. De idee is dat de aanzet voor een verwurging of klem steeds op de aanzet wordt gepareerd en wordt gevolgd door een nieuwe aanzet of een overname en zo verder, tot de ontsnapping op het eind. In totaal telde ik in dat verhaaltje acht zinnen. Het is dan de bedoeling dat je beide kanten van het verhaal beheerst, zowel als degene die eerst aanvalt als degene die eerst verdedigt. Ook is het de bedoeling dat wat je rechtsom doet, je ook rechtsom doet (en evenveel). Als je de basis beheerst, kun je daar mee gaan spelen door variaties te proberen of hier en daar wat “dirt” toe voegen (krabben en bijten, bijvoorbeeld). Alles beheerst en met mate.
Motto: je kunt geen specialist in alles zijn, maar je moet van alles genoeg kunnen om je te redden. In een zelfverdedigingssituatie wil je niet op de grond belanden, maar dat kan zeker gebeuren. Voor een staande vechter is het dan van belang om te leren hoe je weer rechtop komt te staan. Wees dus niet verbaasd als Sahyun Robert ons de basisbeginselen van het Judo bij gaat brengen …
Al met al weer een prachtig seminar. Iain is een innemende persoonlijkheid met een bulderende lach en een uitstekende instructeur bovendien. De lesstof is zeer toegankelijk en geschikt voor iedereen. Kort of lang, dik of dun, gespierd of garnaal, kind of volwassen, man, vrouw of X, het maakt allemaal niet uit, dus: warm aanbevolen!
Boosabum Jan