Powerbreak Clinic van Oh Do Kwan

Geplaatst op 03-10-2022.

Op zaterdag 17 september organiseerde Taekwon-Do Vereniging Oh Do Kwan een Powerbreak Clinic onder leiding van Sabumnim Kevin Jansen. Met ruim 20 deelnemers uit onder andere Groningen, Brabant en België was het een zeer leerzame clinic.

Inleiding
Sabumnim Kevin Jansen geeft in zijn inleiding aan uit welke technieken op Powerbreak wedstrijden worden gebruikt, waarbij er een klein verschil zit tussen technieken bij de mannen en bij de vrouwen.

Allereerst gaat het bij Powerbreak (Kyokpa) om de volgende vijf technieken.
Ap Joomuk Ap Jirugi (voorkant vuist),
Sonkal Yop Taerigi (zijkant open handslag),
Yopcha Jirugi (zijwaartse trap),
Dollyo Chagi (rondwaartse trap) en
Bandae Dollyo Chagi (Hieltrap)

Voor de vrouwen is de Ap Joomuk Ap Jirugi (voorkant vuist) vervangen door de Palkup Taerigi (elleboogslag). Niet zo lang geleden waren er voor de vrouwen bij wedstrijden maar drie technieken, maar dit is onlangs naar vijf aangepast om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen.

Yopcha Jirugi
Sabumnim Kevin ging per techniek in op de details. Hij begon met de belangrijkste techniek, omdat die de meeste punten bij wedstrijden oplevert: de zijwaartse trap. Door met beide benen te springen op een verhoging, conditioneer je de spieren die nodig zijn voor de zijwaartse trap. Vervolgens werd er geoefend tegen de trapkussens, waarbij niet alleen je benen van belang zijn, maar ook het gebruik van het bovenlichaam. Hierna mochten de deelnemers op de breekbokken het geleerde in de praktijk brengen.
Ap Joomuk Ap Jirugi
De (voorkant) vuiststoot was volgens Sabumnim Kevin de op één na belangrijkste techniek. Een wedstrijd openen met een succesvolle eerste techniek geeft een goed gevoel en dat is vaak medebepalend voor het vervolg van de wedstrijd, aldus Sabumnim Kevin. Een kogelstoot oefening met een medicijnbal diende als krachtoefening om de beweging van de stoot te versterken. Ook deze techniek kreeg weer een vervolg op het trapkussen met als eindstation de planken in de breekbokken.

Bandae Dollyo Chagi
De uitleg over de hieltrap begon met de keuze van de hoek waarin deze trap uitgevoerd moet worden. Ook gaf hij aan hoe hoogte de plank moet staan om het maximale uit de techniek te halen. Dit is voor iedereen heel persoonlijk. Bij het bepalen van de hoogte is het van belang dat de hoogte genomen moet worden waarbij je nog comfortabel kunt staan. Dus zonder kracht- en evenwichtsverlies. Daarna werd het belang van de heup en buikspieren benadrukt. Voor deze techniek was er eveneens voldoende gelegenheid om te oefenen.
Sonkal Yop Taerigi
Voor de juiste uitvoering van de open handslag was net als hieltrap de hoek waarin techniek moet worden uitgevoerd bepalend. Sabumnim Kevin benadrukte dat het gebruik van de arm alleen niet voldoende is om de techniek op de juiste wijze uit te voeren. Hij vergeleek de open handslag met het werpen van een frisbee, waarbij je ook je gehele lichaam gebruikt. Als oefenmateriaal gebruikte hij een klein rond stootkussen (handpad), die hij net als een frisbee zo hard mogelijk wegwierp.

Dollyo Chagi
Als laatste techniek was het de beurt aan de rondwaartse trap. Ook hierbij gebruik je het gehele lichaam, dus niet alleen benen, maar ook romp en armen. Doordat de plank moet worden geraakt met de bal van de voet en niet iedereen even goed zijn tenen kan optrekken, heeft dat gevolgen voor de hoek waarin getrapt moet worden.
Pitch over de nieuwe breekbok
In de middag en na de pauze gaf Sabumnim Kevin een pitch aan alle aanwezigen. Hij vertelde dat de breekbokken, die I.T.F. Nederland al ruim 30 jaar tijdens wedstrijden gebruikt, hun houdbaarheidsdatum ver voorbij zijn. Sabumnim Kevin heeft daarom een nieuwe breekbok ontwikkeld. Hier hebben wij eerder een artikel aan gewijd. Sabumnim Kevin liet vervolgens zien hoe eenvoudig de nieuwe breekbok te hanteren is.

Oefenen
Na alle uitleg die Sabumnim Kevin gegeven heeft, was het tijd om op diverse breekbokken te oefenen en de opgedane kennis in praktijk te brengen. In de gemoedelijke sfeer die er heerste vloog de tijd voorbij en was het uiteindelijk tijd om af te groeten. Na het groeten ontvingen de deelnemers uit handen van Sabumnim Kevin nog een certificaat van deelname.