Instructeursweekend/ALV

Geplaatst op 03-04-2018.

In het weekend van 17 en 18 maart 2018 was het instructeursweekend met daaraan gekoppeld de ALV. Ook dit jaar zaten we weer in het Gelderse Asperen in Hotel De Schildkamp.

We hebben dit keer een aantal bestuurders en leraren van sportschool Hwa Rang Do mogen begroeten. Zij zijn per 1 januari 2018 lid van I.T.F.-Nederland geworden. Het bestuur van I.T.F.-Nederland kreeg de complimenten over de hartelijke ontvangst dat zij van het bestuur kregen. Ze prezen de openheid en de structuur van onze organisatie. Ook de goede sfeer werd daarbij niet vergeten.

In de ochtend kwam de intrinsieke groei van I.T.F.-Nederland aan de orde. Hoe gaan we die bereiken? Een aantal scholen gaf aan dat zij in leden niet willen groeien. Dit betekent dat groei gezocht moest worden in uitbreiding van het aantal scholen.

Na de lunch gingen we voor de activiteiten naar de ietwat koude sportzaal. Deze activiteiten bestonden uit:

Een katapult bouwen en daarna zover mogelijk een bal wegschieten.
Een zo hoog mogelijke toren bouwen van bamboestokken
Met zijn tweeën in een loopzak stappen en geblindeerd lopend naar de andere kant van de zaal zoveel mogelijk ballen in een emmer plaatsen

Enigszins weer opgewarmd gaf Mark Schuls van Tip Top Sport een uitleg over mentale training. Met leuke anekdotes en filmpjes kregen we inzicht hoe belangrijk onze geest voor de sport is.

Na dit verhaal kregen wij informatie over E-Captain. E-Captain is een boekhoud- en ledenadministratieprogramma, dat door I.T.F.-Nederland gratis aan de scholen beschikbaar gesteld wordt. Dit programma is gekoppeld aan het Charyotsysteem, zodat de sportschool maar een keer gegevens van de leden hoeft in te voeren of aan te passen. Het programma is zo uitgebreid dat de gehele boekhouding van de school er in past. Inmiddels hebben er 9 scholen zich aangemeld voor de demoversie.

Een demoversie kan nog worden aangevraagd bij het secretariaat.

Na afronding van het E-Captainverhaal was er tijd voor het diner/buffet en kon vervolgens aan de bar genoten worden van een drankje.

De zondag begon met een bijdrage van de CTO. Sabum Martijn Lindeboom vroeg aan de groep wat Taekwon-Do voor je betekent, waarna de groep gesplitst werd in graduaties. Per graduatie werden de tuls behandeld.

De commissie ITS kwam met een origineel programma. Sabum Patrick den Hoed verzocht iedereen de app Goose Chase te installeren op zijn telefoon en werd de groep verdeeld in 3 teams. Ieder team kreeg een aantal opdrachten variërend van het maken foto’s en filmpjes tot het beantwoorden van Taekwon-Do gerelateerde vragen. De antwoorden moesten worden geüpload in de app en zo kwam er een winnaar uit de bus en dat was team 3.

Na afloop van het spel was er nog een videoboodschap van Sabum Martijn van der Velde over het inbeelden van een bloem. Dat moesten we 3 keer doen. Elke keer bedachten we een andere bloem. Een metafoor dus hoe wij bezig zijn met creativiteit.

De WSC werd vertegenwoordigd door Sabum Graziella Idili en Boo-sabum Nienke von Michaëlis.

Als scheidsrechter valt het niet mee om de hele dag scherp te blijven en allerlei bliksemsnelle acties altijd 100% correct in de ogen van alle betrokkenen te beoordelen. Dat bleek direct uit het praktijkdeel, waarin we diverse Special Techniques moesten beoordelen, uitgevoerd door selectielid Boo-sabum Chris van de Veerdonk. Dat viel vies tegen! Dit vraagt van zowel scheidsrechters, coaches, als deelnemers kennis van het reglement en begrip voor elkaar. “Hoffelijkheid” is niet voor niets de eerste van de Tenets en absoluut van toepassing op de mat, waar de emoties behoorlijk kunnen oplopen.

De presentatie ging verder over de laatste regels in het wedstrijd gebeuren en zij benadrukten het belang van het op de hoogte zijn en blijven, zeker als je als coach de wedstrijden bezoekt. Niet voor niets zal de voltallige WSC dit jaar waarschijnlijk de IUC (internationale scheidsrechterscursus) bezoeken in Duitsland. Een aanrader voor een ieder die zich op competitief vlak voor ITF Taekwon-Do interesseert!

Voor de TSC kwam Boo-sabum Vincent Vrijsen aan het woord. Hij gaf een update over de selectieprocedure en terugblik over de afgelopen 2 toernooien (EK en WK). Ook gaf hij aan dat er veel wisselingen in zijn team waren, waardoor er ruis is ontstaan. Dit resulteerde gelukkig niet in een minder resultaat bij het WK in Dublin. Boo-sabum Vincent gaf een uiteenzetting wat er van een manager TSC wordt verwacht. Dat is een behoorlijk verantwoordelijke taak, waarbij alle aandacht voor nodig is.

Als laatste kwam de Sponsorcommissie aan het woord. Op dit moment wordt de commissie alleen vertegenwoordigd door Boo-sabum Hans Slegtenhorst. In zijn presentatie gaf hij aan dat de eerste contacten met een aantal bedrijven zijn gelegd, maar dat dat nog niet tot resultaten heeft geleid. Boo-sabum Hans gaf ook aan dat bedrijven de budgetten voor het volgende jaar pas in het najaar bepalen. Mogelijkerwijs kan I.T.F.-Nederland hiervan profiteren en kan een aantal commissies hiervan profiteren.

Als opsteker gaf Boo-sabum Hans aan dat er een sponsorcontract met Mightyfist is afgesloten. Dit kwam onder andere tot stand door de gesprekken die Sabum Robert Boer met het bedrijf heeft gevoerd. Gevolg hiervan is dat de Nederlandse selectieleden van kleding en beschermers worden voorzien. Ook commissieleden kunnen in aanmerking komen voor aanzienlijke kortingen op onder meer Doboks.

De lunch werd snel geregeld door Boo-sabum Jair, waarna de ALV kon beginnen.

De ALV werd goed bezocht, hoewel er een aantal scholen was die zich niet hadden laten vertegenwoordigen. Dit is een gemiste kans, omdat iedereen die zijn zegje wilde doen aan het woord kon komen. Als er voor een vraag niet voldoende ruimte was, kon dat na afloop verder besproken worden.

Aan het begin van de vergadering werden nog 3 personen in het zonnetje gezet door het bestuur. Dat waren:

Sabum Kiet Tjon-A-Pauw, omdat hij vanaf het begin van I.T.F.-Nederland in commissies heeft gezeten en de bond mede gevormd heeft zoals zij nu is. Hij kreeg de Life time achievement.

Boo-sabum Nina Meppelder, omdat zij beste sporter van 2017 is.

Boo-sabum Marko van de Braak als vrijwilliger van het jaar 2017.

 

De sfeer was goed en over de punten die aangedragen werden, was men het vaak met elkaar eens. De notulen staan inmiddels op de website van I.T.F.-Nederland achter het afgesloten gedeelte van de site.

Om iets na 17.00 maakte Sabum Robert Boer een einde aan de vergadering en aan het instructeursweekend. Al napratend kon men de contacten nog eens goed aanhalen en afspraken maken wanneer men elkaar weer zag. De eerstvolgende gelegenheid was die week erop tijdens de Open Zeeuwse Kampioenschappen.

Sabum Bernd Raue

Commissie PR/Communicatie