Seminar: Zelfverdediging: ITF RadiX (Tul Applicaties) & Conflictdynamiek

Geplaatst op 05-06-2017.

Onbekend met ITF Radix? Let us explain… Bijna alle traditionele martial arts hebben wel vaste series technieken die als tactische drills beoefend worden: de ITF Taekwon-Do Tuls, de kata’s uit karate, of simpelweg “vormen” in oudere martial arts.

Doel van die drills is om een arsenaal aan (logisch op elkaar volgende) technieken zodanig te automatiseren, dat je ze bijna zonder na te denken zou kunnen uitvoeren, indien nodig. Door op een veilige manier zo realistisch mogelijk te oefenen bereid je je vervolgens voor op de praktijk.

Aan de buitenkant ziet het er misschien allemaal anders uit, maar principes achter de bewegingen en tactieken zijn nagenoeg gelijk. Het zijn oplossingen om jezelf zo snel mogelijk uit de penarie te helpen in zelfverdedigings- of gevechtssituaties. Gewrichten werken nog precies hetzelfde als 1000 jaar geleden, vitale delen zijn nog even gevoelig als toen, er is niet zoveel veranderd aan het zwaartepunt van het menselijk lichaam, het is altijd een goed idee geweest om zo snel mogelijk in een dominante positie terecht te komen – en te behouden – totdat je een einde kunt maken aan het gevecht en maken dat je wegkomt.

Sabums Robert Boer en Roy Rolstad hebben vanuit deze wetenschap onze ITF Tuls onder de loep genomen en decoderen al het moois dat verborgen ligt in die 24 vormen, ontworpen door Generaal Choi Hong Hi.

Het gezelschap dat naar Amsterdam kwam in de Apollohal op zaterdagochtend 6 mei was zeer gevarieerd: jong en oud, ervaren en onervaren was benieuwd naar wat Sabum Robert Boer voor ze in petto had.

Het programma bestond uit een ochtend- en een middagdeel. ’s Ochtends werden de “basics” o.b.v. de lagere Tuls behandeld. De ogenschijnlijk “simpele” technieken uit Chon-Ji bevatten een myriade aan mogelijkheden wat “close quarter fighting” betreft. Het lage blok alleen al heeft naar verluid zo’n 75 toepassingen…

De middag stond in het teken van de zeer herkenbare, maar lang niet altijd bewuste mechanismes van al dat vooraf gaat aan het “conflict”: van dat onderbuikgevoel dat er iets misschien niet aan de haak is, niet beseffen wat je mogelijkheden zijn om alle ellende te vermijden, hoe je rationele brein op slot gaat en je achteraf pas met al die kordate antwoorden kunt komen, hoe er van al die fantastische achterwaartse dubbel gedraaide trappen niks meer terecht kwam, etc.

Vervolgens gingen we aan de slag met toepassingen uit de hogere Tuls. Sam-Il, Po-Eun, Hwa-Rang, Choong-Moo… We mochten wat roepen en vervolgens pikte Sabum Robert er een serie uit waarmee we aan de slag konden. Als toetje kregen we nog een serie highlights uit diverse Tuls te zien, waarbij boosabum Jair opvallend vaak het lijdend voorwerp was – tot groot genoegen van enkele niet nader te noemen individuen.

Voor degenen die er voor het eerst waren, was het niet gek dat het een overweldigende hoeveelheid informatie was om te verwerken. Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik er de eerste keer bij zat. “Hebben die gasten dit nou zelf verzonnen?” “Hoe komen ze hierbij?” “Werkt dit echt??” Het kwartje is inmiddels behoorlijk goed gevallen en ben officieel “hooked” aan het uitvogelen van die toepassingen. Tuls hebben voor mij een compleet andere betekenis gekregen.

Het was dan ook mooi om tijdens de rondvraag aan het eind terug te horen wat de deelnemers ervan zouden meenemen: dat het juist goed was om je tegenstander dichtbij te hebben om ‘m te kunnen controleren, bewuster van dat onderbuikgevoel als er iets niet pluis zou kunnen zijn en grenzen aangeven, de mogelijkheden van die technieken die je al honderden keren hebt uitgevoerd, de schoonheid van de mechanica achter de technieken en hoe de details ertoe doen…

Op 9 en 10 december 2017 keert ITF Radix terug naar Amsterdam, dit keer ook met Sabum Roy Rolstad. Tot dan!

– Jair Stenhuijs
Taekwon-Do School Amsterdam